Voeding konijn
We zien in de praktijk veel problemen bij konijnen die door goede voeding voorkomen kunnen worden. De belangrijkste hierbij zijn gebitsproblemen en konijnen met ontlastingsklachten. Ook zijn tekorten aan vitamines en mineralen een veel voorkomend probleem.
In veel dierenwinkels wordt een gemengd konijnenvoer geadviseerd. Dit heeft allerlei kleuren en granen, en ziet er erg vrolijk en smakelijk uit. Het probleem is dat er bepaalde granen in zitten die het konijn erg lekker vindt, maar ook andere die het niet zo smakelijk vindt. Het konijn eet dan vaak datgene wat het lekker vindt op en laat de rest in zijn voerbak liggen. Gemengd voer kan goed van samenstelling zijn wanneer alles opgegeten wordt. Maar bij het laten liggen van bepaalde korrels of granen krijgt het konijn tekorten aan vitamines en mineralen. Vaak bevatten gemengde voeders ook zeer weinig vezel.
Beter zijn de voeders waar maar 1 soort korrel in zit (de groen-bruine) en geen granen. In deze korrels zitten de vitamines en mineralen steeds in dezelfde hoeveelheid. Het konijn kan dan niet uitselecteren en krijgt alles in de juiste onderlinge verhouding binnen. Een vaak gehoorde klacht bij deze voeders is dat het konijn deze korrels nou net niet lust. Maar u moet ook wel even volhouden, het konijn moet weer wennen aan het nieuwe voer. In onze praktijk adviseren we het voer Selective van het merk Science. Dit is een voer met veel vezels en het is niet gemengd, dus het ideale krachtvoer voor het konijn.
Ook de hoeveelheid voer is vaak een probleem bij het voeren van konijnen: ze krijgen te veel krachtvoer!!! Ze mogen maximaal 20 gram krachtvoer per kg lichaamsgewicht per dag.
Weeg uw konijn eens, vermenigvuldig dit gewicht met 20, en dan is bekend hoeveel gram krachtvoer het konijn op een dag mag krijgen. Weeg dit precies af in een keukenweegschaal en maak een maatschepje van een bekertje, dopje of iets dergelijks. Geef het konijn niet meer dan deze hoeveelheid. U zult er van schrikken hoe weinig krachtvoer uw konijn eigenlijk nodig heeft.
De brokken zijn namelijk niet de hoofdmaaltijd van het konijn. Het allerbelangrijkst voor het konijn is het eten van hooi. Konijnen moeten iedere dag vers hooi krijgen en wel zoveel dat ze er de gehele dag van kunnen eten. Soms lust het konijn het hooi uit de dierenwinkel niet zo graag. Het wil dan nog wel eens helpen om wat vers hooi bij een boer te halen, dit is over het algemeen wat smakelijker.
Door een verkeerde voeding ontstaan veel gebitsproblemen. Vezels in het voer zorgen voor het gelijkmatig afslijten van de bij konijnen doorgroeiende kiezen. Wanneer er onjuiste verhoudingen aan mineralen in de voeding zitten (oa. Calcium) kan er botontkalking in het kaakbot ontstaan. Hierdoor gaan kiezen net iets schever in de kaak staan en slijten niet meer recht af. Uiteindelijk kan het konijn dan vlijmscherpe haken op de kiezen krijgen die mond en wangslijmvlies beschadigen. Uiteindelijk stopt het konijn dan met eten. Ook zijn de vezels in hooi erg belangrijk voor de vertering in de darmen. De darmen van het konijn gaan goed werken door vezels. Ook de goede bacteriën in de darm die meehelpen met het verteren van het voer hebben vezels nodig om te blijven leven. Wanneer er onvoldoende vezels in de darm komen gaan deze bacteriën dood. Slechte bacteriën kunnen dan hun plekje in de darm in beslag gaan nemen. Dan is er geen goede vertering meer mogelijk en ontstaat diarree. Voor konijnen die te weinig hooi blijven eten of regelmatig maagdarmproblemen hebben adviseren wij Fibafirst van Supreme, dit is een voeding met extra vezels.
Voor het binnenkrijgen van veel vitamines is iedere dag wat groenvoer ook aan te raden. Geef een konijn echter geen sla. Ze kunnen dit slecht verteren en krijgen er vaak een gasbuik en diarree van. Ook koolsoorten zijn niet gezond voor een konijn. Groenvoer waar veel vitamine C in zit en erg gezond is, is peterselie en ook de bladeren van de paardenbloem, ook wel kettingpollen genoemd. Af en toe een stukje wortel is ook goed, maar met mate want deze bevatten veel suikers. En af en toe wat witlof is ook gezond.
Eventueel kunt u nog wat extra vitamine C verstrekken door druppeltjes aan het drinkwater toe te voegen. U kunt deze in de dierenwinkel kopen. Dan wel iedere dag het water verversen.
De moraal van dit verhaal over de voeding van konijnen is dus: HOOI, HOOI, HOOI!!!!!!!!
En dan nog een klein beetje krachtvoer, het liefst een met veel vezels, maar in ieder geval NIET gemengd met al die kleurtjes en granen. En iedere dag een klein beetje GEZOND groenvoer. Dan heeft u het langst plezier van uw konijn en hoeft het ook niet zo vaak naar de dierenarts.
Wij hopen hiermee wat meer informatie te geven over konijnen en hun voeding. Wanneer er nog vragen zijn, stelt u ze dan!