Aankoop pup
Tips aankoop pup
Wij zien in onze praktijk een groot aanbod van pups die illegaal geïmporteerd zijn vanuit Oost-Europa. Deze hondjes zijn vaak niet gezond en hebben de juiste inentingen en ontworming niet gekregen.
Daarom een lijst met tips bij aanschaf van een pup:
- Wordt het hondje voor een relatief lage prijs aangeboden via internet, wees dan sceptisch.
- Vraag de verkoper altijd of je de moeder en de puppy samen mag zien. Neem daar de tijd voor. Let er vooral op of de moeder liefdevol met haar puppy omgaat. Besnuffelt ze het jonge dier, likt ze hem, maken ze geluidjes van onderlinge herkenning? Doet de pup pogingen om bij de moeder te drinken? Krijg je al met al de indruk, dat dit écht de moeder van deze pup is? Ziet de moeder er ook gezond en weldoorvoed uit?
- Koop onder geen enkele voorwaarde een hond uit medelijden! Stel kritische vragen! Terwijl je misschien zou denken dat je een puppy ‘redt’, draag je er slechts toe bij dat nog talloze andere honden ditzelfde lot moeten ondergaan. Bespaar honderden andere honden dit lot en help voorkomen dat nog meer moeders hun dagen als broedmachine in gruwelijke omstandigheden moeten slijten.
- Voorkom impulsaankopen! Koop een puppy nooit in één keer. Ga een aantal keren terug naar de fokker om te kijken hoe het met de pup gaat. Een goede fokker zal ook vragen stellen. Hoe je woont, hoe je gezin is samengesteld en of je de hond voldoende aandacht kunt geven. Deze zal de pup ook nooit bij het eerste bezoek meegeven.
- Een pup moet minimaal 8 weken oud zijn voor het zijn moeder verlaat.
- Vraag voor je een dier koopt naar het paspoort. Hierin staan het chipnummer en de entingen die de hond heeft gehad.
- Laat het hondje en het paspoort van het dier voordat u tot een definitieve koop overgaat controleren en nakijken op de praktijk.
Kun je als eigenaar een pup of kitten kopen in het buitenland?
Je kunt een pup of kitten pas invoeren in Nederland als ze minimaal 15 weken oud zijn en op 12 weken leeftijd een rabiës vaccinatie gehad hebben. Ze moeten ook in het bezit zijn van een Europees paspoort en gechipt zijn. De datum van het chippen mag niet later zijn dan de datum van het de rabiës vaccinatie.
Als u een pup of kitten graag in het buitenland koopt is het belangrijk te realiseren dat het grootste deel van de socialisatie periode dan ook bij de fokker plaatsvindt.