Voeding van konijnen

Door een verkeerde voeding ontstaan veel gebitsproblemen. Vezels in het voer zorgen voor het gelijkmatig afslijten van de bij konijnen doorgroeiende kiezen. Wanneer er onjuiste verhoudingen aan mineralen in de voeding zitten (oa. Calcium) kan er botontkalking in het kaakbot ontstaan. Hierdoor gaan kiezen net iets schever in de kaak staan en slijten niet meer recht af. Uiteindelijk kan het konijn dan vlijmscherpe haken op de kiezen krijgen die mond en wangslijmvlies beschadigen. Uiteindelijk stopt het konijn dan met eten. Ook zijn de vezels in hooi erg belangrijk voor de vertering in de darmen. De darmen van het konijn gaan goed werken door vezels. Ook de goede bacteriën in de darm die meehelpen met het verteren van het voer hebben vezels nodig om te blijven leven. Wanneer er onvoldoende vezels in de darm komen gaan deze bacteriën dood. Slechte bacteriën kunnen dan hun plekje in de darm in beslag gaan nemen. Dan is er geen goede vertering meer mogelijk en ontstaat diarree. Voor konijnen die te weinig hooi blijven eten of regelmatig maagdarmproblemen hebben adviseren wij Fibafirst van Supreme, dit is een voeding met extra vezels.
fibafirst
Voor het binnenkrijgen van veel vitamines is iedere dag wat groenvoer ook aan te raden. Geef een konijn echter geen sla. Ze kunnen dit slecht verteren en krijgen er vaak een gasbuik en diarree van. Ook koolsoorten zijn niet gezond voor een konijn. Groenvoer waar veel vitamine C in zit en erg gezond is, is peterselie en ook de bladeren van de paardenbloem, ook wel kettingpollen genoemd. Af en toe een stukje wortel is ook goed, maar met mate want deze bevatten veel suikers. En af en toe wat witlof is ook gezond.
Eventueel kunt u nog wat extra vitamine C verstrekken door druppeltjes aan het drinkwater toe te voegen. U kunt deze in de dierenwinkel kopen. Dan wel iedere dag het water verversen.
De moraal van dit verhaal over de voeding van konijnen is dus: HOOI, HOOI, HOOI!!!!!!!!
En dan nog een klein beetje krachtvoer, het liefst een met veel vezels, maar in ieder geval NIET gemengd met al die kleurtjes en granen. En iedere dag een klein beetje GEZOND groenvoer. Dan heeft u het langst plezier van uw konijn en hoeft het ook niet zo vaak naar de dierenarts.
Wij hopen hiermee wat meer informatie te geven over konijnen en hun voeding. Wanneer er nog vragen zijn, stelt u ze dan!

vorige pagina
underlinedog