Voeding konijnen

konijnen

We zien in de praktijk veel problemen bij konijnen die door goede voeding voorkomen kunnen worden. De belangrijkste hierbij zijn gebitsproblemen en konijnen met ontlastingsklachten. Ook zijn tekorten aan vitamines en mineralen een veel voorkomend probleem. In veel dierenwinkers wordt een gemengd konijnenvoer geadviseerd. Dit heeft allerlei kleuren en granen, en ziet er erg vrolijk en smakelijk uit. Het probleem is dat er bepaalde granen in zitten die het konijn erg lekker vindt, maar ook andere die het niet zo smakelijk vindt. Het konijn eet dan vaak datgene wat het lekker vindt op en laat de rest in zijn voerbak liggen. Gemengd voer kan goed van samenstelling zijn wanneer alles opgegeten wordt. Maar bij het laten liggen van bepaalde korrels of granen krijgt het konijn tekorten aan vitamines en mineralen. Vaak bevatten gemengde voeders ook zeer weinig vezel.
Beter zijn de voeders waar maar 1 soort korrel in zit (de groen-bruine) en geen granen. In deze korrels zitten de vitamines en mineralen steeds in dezelfde hoeveelheid. Het konijn kan dan niet uitselecteren en krijgt alles in de juiste onderlinge verhouding binnen. Een vaak gehoorde klacht bij deze voeders is dat het konijn deze korrels nou net niet lust. Maar u moet ook wel even volhouden, het konijn moet weer wennen aan het nieuwe voer. In onze praktijk adviseren we het voer Selective van het merk Science. Dit is een voer met veel vezels en het is niet gemengd, dus het ideale krachtvoer voor het konijn.
selective voer Ook de hoeveelheid voer is vaak een probleem bij het voeren van konijnen: ze krijgen te veel krachtvoer!!! Ze mogen maximaal 20 gram krachtvoer per kg lichaamsgewicht per dag. Weeg uw konijn eens, vermenigvuldig dit gewicht met 20, en dan is bekend hoeveel gram krachtvoer het konijn op een dag mag krijgen. Weeg dit precies af in een keukenweegschaal en maak een maatschepje van een bekertje, dopje of iets dergelijks. Geef het konijn niet meer dan deze hoeveelheid. U zult er van schrikken hoe weinig krachtvoer uw konijn eigenlijk nodig heeft.
De brokjes zijn namelijk niet de hoofdmaaltijd van het konijn. Het allerbelangrijkst voor het konijn is het eten van hooi. Konijnen moeten iedere dag vers hooi krijgen en wel zoveel dat ze er de gehele dag van kunnen eten. Soms lust het konijn het hooi uit de dierenwinkel niet zo graag. Het wil dan nog wel eens helpen om wat vers hooi bij een boer te halen, dit is over het algemeen wat smakelijker.

volgende pagina
underlinedog