spoeddienst rooster DGC Oss

 

Spoed

Onze praktijk is in de weekenden en avonden/nachten altijd bereikbaar via het 06 nummer van de spoedlijn. U krijgt dan altijd Inge of Marieke aan de lijn.
Soms is het voor u moeilijk om te beoordelen of uw dier met spoed een dierenarts nodig heeft. Daarom hebben wij een overzichtje gemaakt met de aandoeningen waarvoor u contact met ons moet opnemen. Heeft uw dier klachten die niet in de lijst staan, maar twijfelt u of hij/zij niet toch direct een dierenarts nodig heeft, bel dan even.
Aandoeningen waarbij u ons direct moet bellen:

- Ernstige bloedingen: probeer door druk uit te oefenen met een verband of evt een handdoek of vingers om het bloeden te stoppen of te remmen, ook tijdens de rit naar de praktijk.
- Diepe wonden: altijd laten onderzoeken, ook al lijkt alles goed te gaan, er kunnen interne organen geraakt zijn.
- Brandwonden: wanneer grotere oppervlakten (20% of meer van het dier) verbrand zijn hebben deze wonden direkt verzorging nodig.
- Aanrijding: ook al lijkt het dier in orde, laat het altijd door een dierenarts onderzoeken
- Vergiftigingen: neem indien mogelijk de beschrijving/verpakking van het ingenomen middel mee. Probeer nooit het dier te laten braken door het geven van zout, dit kan zeer ernstige gevolgen hebben.
- Acute verlammingen: in een vroeg stadium kunnen de beste resultaten gehaald worden met behandeling. Probeer uw dier zo min mogelijk te verplaatsen en zo stabiel mogelijk te vervoeren.
- Oogverwondingen: (uitpuilend oog / beschadiging van het oog)
- Allergische reacties: is er sprake van zwelling van kop, of andere delen van het lichaam, neem dan direct contact met ons op.
- Oververhitting: bijv bij verblijf in een gesloten auto, koelt u uw dier met koud stromend water terwijl u ons belt
- Onderkoeling: wikkel uw dier in dekens, geen kruiken rechtstreeks op de huid plaatsen
- Geboorteproblemen: bij actieve buikpersen die al een half uur aanhouden zonder dat er een pup/kitten komt. Bij door uitputting stoppen met persen. Houdt er wel rekening mee dat er 1-2 uur tussen 2 pups/kittens kan zitten. Er moet dus wel sprake zijn geweest van actief persen zonder resultaat.
- Aanhoudende epileptische aanvallen: aanvallen met omvallen, stuiptrekken, schuimbekken of laten lopen van urine/ontlasting, het dier is niet aanspreekbaar en de aanvallen volgen elkaar steeds op. Probeer uw dier van zo min mogelijk stimuli te voorzien, zet radio/tv uit, en doe de lampen uit. Pas op, uw dier kan onverwachtse bijtbewegingen maken.

volgende pagina
underlinedog