konijnenentdag

 

konijnenentdag

Myxomatose en VHD

Myxomatose

Myxomatose is een zeer ernstige, meestal dodelijke ziekte van konijnen. Het wordt veroorzaakt door een virus dat verwant is aan het pokkenvirus.
De verschijnselen van de ziekte zijn in het begin gezwollen ogen, mond en anus. Later ontstaan er ook bulten op de oren, mond en rug. Uiteindelijk sterft het konijn door longontsteking, uitputting en verhongering.
Het virus wordt met name overgebracht door stekende insecten, zoals muggen en steekvliegen, maar ook door konijnenvlooien. Ook is er een variant die door direct contact tussen konijnen overgebracht kan worden.
Als een konijn eenmaal myxomatose heeft is het niet meer te behandelen, er is maar een enkeling die de ziekte overleeft.
De enige manier om uw konijn te beschermen is door het te laten vaccineren. De vaccinatie voorkomt in veel gevallen de ziekte. Mocht het dier toch ziek worden dan zijn de verschijnselen milder en is de overlevingskans veel groter.

VHD (Viral Haemorrhagic Disease)

VHD is ook een levensbedreigende ziekte voor konijnen. Het is een snel verlopende ziekte die vrijwel altijd dodelijk is. VHD is een virusziekte waarbij bloedingen optreden. De verschijnselen zijn sloomheid, ernstige benauwdheid, niet willen eten en uiteindelijk bloederig schuim uit de neusgaten door longbloedingen.
De ziekte komt voor bij de wilde konijnen populatie in Nederland. Het wordt overgebracht door direct contact, door besmet materiaal zoals bodembedekking, geplukt gras of zelfs via schoenzolen.
Het virus wordt uitgescheiden in urine en ontlasting. Het virus kan lang overleven op schoenen en kleding bij kamertemperatuur en is bestand tegen vorst.
Ook tegen dit virus kunt u uw konijn laten vaccineren, de werkingsduur van dit vaccin is een jaar.
Over het algemeen hebben de konijnvaccins geen bijwerkingen. Hoewel er op de plaats waar het vaccin gezet wordt soms een bultje kan ontstaan. Na verloop van tijd verdwijnt dit vanzelf weer.
underlinedog