Vlooien

De vlo is de meestvoorkomende parasiet bij honden en katten. Er zijn 2 soorten vlooien die het meest voorkomen, de kattenvlo (Ctenocephalidesfelis) en de hondenvlo (Ctenocephalides canis). Beide komen voor op hond en kat. Vlooien zijn niet alleen vervelend maar kunnen ook ziektes veroorzaken. Zo kunnen ze een rol spelen bij allergie├źnen en bloedarmoede veroorzaken. Ook is aangetoond dat vlooien ziektes kunnen verspreiden zoals virale leukemie en niesziekte bij de kat. Wanneer uw dier vlooien oplikt en inslikt kunnen ze een besmetting met de lintworm oplopen.

Vlooienbestrijding

Alleen kammen is geen oplossing! Er bevindt zich maar 5% van de gehele vlooienpopulatie op uw huisdier. 95 % bevind zich in de vorm van eitjes, larven en poppen in de omgeving (lees uw huis). Met kammen vangt u maximaal die 5 % weg. Het kan wel een indruk geven van de ernst van het probleem. Wanneer u zwarte korreltjes in de vacht vanuw dier vindt, kan dit ook op problemen wijzen. Dit is namelijk vlooienontlasting. Zeker bij katten vindt u vaak alleen deze korreltjes. Katten zijn namelijk meester in het wegvangen van de vlooien uit hun vacht.
Ieder dier kan vlooien krijgen. Ook als ze binnen leven. U of uw bezoek kan vlooien meenemen o.a. via kleding.
Als een vlo gegeten heeft kan ze meer dan 100 eitjes per dag leggen. Deze eitjes en ook de larven en poppen kunnen zeer lang overleven in de omgeving, soms wel langer dan 6 maanden. Buitenshuis is de vlooien ontwikkeling seizoensgebonden, maar in huis zijn de overlevingsomstandigheden optimaal en gaat de cyclus het gehele jaar door. Dus vlooienbestrijding dient ook in de winter plaats te vinden.
In het gunstigste geval duurt de cyclus van een vlo (van eitje naar volwassen vlo)16-28 dagen.
Daarom duurt het oplossen van een vlooienprobleem in uw huis vaak langer dan een maand.
vlo info
volgende pagina
underlinedog