Nieuw virus VHS2 bij konijnen

Door onderzoek van Universiteit Utrecht is nu aangetoond dat er in Nederland konijnen gestorven zijn door het VHS2 (RHD2 of VHD2) virus. Ook konijnen die gevaccineerd zijn komen hieraan te overlijden. Het vaccin dat in Nederland standaard gebruikt wordt helpt alleen tegen VHS1 (RHD1).

Vaccins tegen VHS2

Op dit moment is het bij ons mogelijk uw konijn te laten vaccineren tegen VHS2. U kunt ons bellen voor een afspraak.

De verschijnselen van VHS2

Een besmet konijn zal veelal binnen 24-48 uur sterven. Benauwdheid en bloedingen zijn verschijnselen die bij deze konijnen soms gezien worden. Vaak is er echter niets te zien aan konijnen met deze ziekte totdat ze sterven.

Verspreiding van VHS2

VHS2 wordt verspreid door wilde konijnen. Contact met een wild konijn kan leiden tot ziekte. Het VHS-virus wordt verspreid door knaagdieren en mogelijk ook door vogels. Onderzoek in Australiƫ geeft aan dat vliegen/muggen het virus mogelijk ook kunnen verspreiden. Daarnaast kan het virus via besmet gras worden binnengebracht.

Wel of niet vaccineren met Nobivac myxo-rhd

Het VHS vaccin geeft geen bescherming tegen myxomatose!! Ondanks alle ophef vormt myxomatose op dit moment een groteren bedreiging voor de gezondheid van uw konijn. Het is dus niet verstandig uw konijn niet of later te laten vaccineren tegen myxomatose en VHS1. Dus wel vaccineren!!

Maatregelen om binnenkonijn te beschermen

- Voer geen gras of groenten van buiten aan uw konijn
- pas op met veldjes waar konijnen komen, u kunt het virus onder schoenen mee naar huis nemen
- laat uw konijn binnen!
- voorkom dat muggen uw huis binnen komen

volgende pagina
underlinedog